Het Mbo Inductie Programma (MIP) van ROC Mondriaan ondersteunt startende docenten in hun professionele ontwikkeling. Dit project focust op het versterken en samenvoegen van bestaande onderdelen, zoals onboarding en professionaliseringsprogramma’s om de begeleiding en het behoud van startende docenten te verbeteren.
Onderbouwde aanpak
De doorontwikkeling is gericht op het verbeteren van het MIP door het programma meer samenhang te geven en uit te breiden met nieuwe leeractiviteiten en arrangementen voor diverse doelgroepen. De gekozen aanpak is gebaseerd op intern en extern onderzoek, feedback van starters, exitgesprekken, best practices van mbo-scholen en het beroepsbeeld mbo-docent.
Bovenschoolse intervisie is gestimuleerd om de kennisdeling tussen de 24 scholen van ROC Mondriaan verder te bevorderen. Op regionaal niveau is in kaart gebracht hoe het MIP en het Haags Inductie Programma (HIP) elkaar kunnen versterken. Dit is ook gedaan voor het primair onderwijs en andere regionale partners.
Activiteiten 2024
In 2024 zijn de inductieprogramma’s en good practices binnen mbo-scholen en onderwijsregiopartners in kaart gebracht. Naar aanleiding hiervan is er een gedragen visie op inductie ontwikkeld en zijn de randvoorwaarden voor een succesvolle implementatie uiteengezet. Het beleidsplan dat hieruit volgde is verrijkt met nieuw ontwikkelde inductie-/leeractiviteiten, arrangementen en instrumenten. In de tweede helft van 2024 is het plan binnen het mbo in de vorm van een pilot geïmplementeerd en gedeeld met partners in het beroepsveld. Begin 2025 zal op basis van de uitkomsten het ontwikkelde materiaal regiobreed worden gedeeld. De samenwerking en kennisdeling zijn hierdoor verder versterkt en de verwachting is dat het aantal uitvallers in de komende drie tot vijf jaar meetbaar afneemt.
Samenwerkingspartners
Betrokken partijen zijn de MIP-groep van ROC Mondriaan, het Haags Inductie Programma en basisscholen en andere partners binnen Onderwijsregio Haaglanden. Zij werken samen aan betere ondersteuning voor startende docenten.
Meer weten over dit project?
Voor meer informatie over dit project kunnen geïnteresseerden contact opnemen met de programmamanager van opleidingsschool Mondriaan, Jenny van Eijma, via j.eijma@rocmondriaan.nl.