Onderwijsregio Haaglanden: samen de personeelstekorten aanpakken

Met elkaar willen wij het werken in het onderwijs en de kinderopvang in de Onderwijsregio Haaglanden aantrekkelijker maken. Zo kunnen we het personeelstekort verminderen. We dragen bij aan voldoende en goed onderwijspersoneel, dat met plezier werkt, goed opgeleid is en zich blijft ontwikkelen. Op regionaal niveau werken we samen en maken we afspraken. We sluiten aan bij de landelijke kaders: over het werven, matchen, opleiden, begeleiden en professionaliseren vanuit een lerende aanpak op regionaal en landelijk niveau.

Zo pakken we het aan: verbinden, delen en doelgerichte acties

Onderwijsregio Haaglanden verzamelt en deelt relevante informatie, activiteiten en initiatieven voor onderwijsorganisaties in de regio. Wij ondersteunen onderlinge contacten en maken samenwerken en verbinden makkelijker. Onze deelnemers kunnen contact met elkaar leggen op verschillende sectorale en bovensectorale platforms.
We betrekken alle onderwijspartners, van de kinderopvang tot en met de universiteit. We willen met elkaar monitoren hoe de tekorten zich in onze regio ontwikkelen en welke oplossingen mogelijk zijn. Leren met en van elkaar, door initiatieven in alle sectoren uit te wisselen is een belangrijk uitgangspunt.
We richten ons op het aantrekkelijk(er) maken van het lerarenberoep en we zorgen voor opleiden en begeleiden van (startende) leraren. We zetten specifiek in op zij-instroom, opleiden en professionaliseren.

Samenwerkingspartners van Onderwijsregio Haaglanden

Onderwijsregio Haaglanden is een sectoroverstijgende samenwerking van kinderopvang, primair en voortgezet onderwijs, mbo, de opleidingsinstituten, de beroepsgroep, andere onderwijspartners en gemeenten. Het gaat om Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk, Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp, Delft, Midden-Delftland, Westland en Lansingerland. Daarnaast werken we samen met de Educatieve Alliantie Zuid-Holland, met PoolWest voor de bovenbestuurlijke invalpool en met andere onderwijspartners binnen de regio. De Onderwijsregio Haaglanden is tot stand gekomen vanuit de landelijke aanpak lerarentekort.

Goed bestuur en slimme samenwerking

Samenwerken tussen zo veel verschillende organisaties vraagt om een heldere governance-structuur, dat wil zeggen duidelijkheid over taken en verantwoordelijkheden. We werken op verschillende instellingsniveaus samen binnen de regio. Ook met andere onderwijsregio’s en partnerschappen van opleidingsscholen die niet primair binnen de onderwijsregio vallen, willen we goed afstemmen. In het kort zijn dit onze uitgangspunten voor een goede samenwerking:

  • Focus op concrete doelstellingen passend binnen de kaders van de subsidieregeling
  • Gebruikmaken van bestaande overlegstructuren
  • Goede afvaardiging van betrokken partners aan de verschillende overlegtafels
  • Een dwarsdoorsnijdend onderwijsregioberaad zorgt voor coördinatie en afstemming met de Realisatie-Eenheid van het ministerie van OCW
  • Er is ruimte voor identiteit, proportionaliteit en subsidiariteit in deze netwerkorganisatie met een lerende aanpak

Reflecteren op doelen en activiteiten Onderwijsregio Haaglanden

Het programmateam van de Onderwijsregio Haaglanden werkt nauw samen met de klankbordgroep. De klankbordgroep bestaat uit een evenwichtige afvaardiging van leden gebaseerd op een goede verdeling van beroepen (leraren, schoolleiders, directie, lerarenopleiders, OOP-ers en pedagogische medewerkers), sectoren, omvang besturen en omgeving (regio Haaglanden). (G)MR-leden kunnen ook deelnemen.

Het doel van de klankbordgroep is om te reflecteren op de ontwikkelingen gerelateerd aan de doelen en activiteiten van de Onderwijsregio Haaglanden. De klankbordgroep kan hierbij (niet bindend) gevraagd en ongevraagd advies geven aan het Onderwijsregioberaad.

Deelname aan de klankbordgroep bestaat uit aanwezigheid tijdens minimaal twee bijeenkomsten per jaar. De deelnemers nemen op persoonlijke titel deel.

Met vragen en voor meer informatie stuur je een e-mail aan mailbox@onderwijsregiohaaglanden.nl. Dan nemen we contact met je op.

Deelnemende partijen

Partners onderwijsbestuur

Lees verder

Opleidingsinstituten

Lees verder

Betrokken gemeenten

Lees verder

Overige partners

Lees verder

Opleidingsscholen

Lees verder